Vergelijk balansborden

Dat een balansbord goed is voor de ontwikkeling, daar zijn we het met z’n allen inmiddels wel over eens. Sinds Wobbel het balansbord zo’n 8 jaar geleden op de markt bracht zijn er heel veel andere merken bij gekomen. Wat kan je met een balansbord? Wat zijn nou eigenlijk de verschillen en de overeenkomsten? En waar moet je op letten als je een balansbord koopt? In deze blog probeer ik op die vragen antwoord te geven.

Oorsprong

Balansborden vinden hun oorsprong in de Waldorf scholen. Deze staan bij ons beter bekend als de vrije school. Door het gebruik van een balansbord krijgen kinderen onder andere een beter lichaamsgevoel wat bijdraagt aan de algemene ontwikkeling van een kind.

Daarnaast is een balansbord geschikt voor heel veel diverse spelmogelijkheden. Zowel voor beweging (onderdoor kruipen, overheen springen, ‘wobbelen’, balanceren of gebruik het balansbord als glijbaan) als ook het ontdekkend vermogen; Wat gebeurt er als je met een auto over het balansbord rijdt? En verandert dat als ik het balansbord nog een extra zetje geef?

In rollenspel kan het balansbord een boot zijn, of een paard. En zoek je nog een goede verstopplek? Ook daar kan je het balansbord heel goed voor gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Verschillende merken balansbord

Er zijn inmiddels veel merken balansborden op de markt. Hoe kies je het juiste balansbord? In onderstaand overzicht heb ik de meest voorkomende balansborden vermeld met de afmeting, adviesprijs, gewicht van het balansbord en maximaal toegestaan gewicht. (maart 2023)

 

Afmeting bord Adviesprijs Gewicht Dragend gewicht
Wobbel original / pro zonder vilt 90x30 cm € 115,- Ca 4,5 kg Tot 200 kg
Wobbel starter 70x27,5 cm € 89,- Ca 2 kg Tot 100 kg
Wobbel XL 115x40 cm € 175,- Ca 7,5 kg Tot 200 kg
We Rock Rockerboard 93x37 cm € 129,- 4-5 kg Tot 200 kg
We Rock mini (met vilt) 61x28 cm € 119,- 2 kg Tot 150 kg
Bandits and angels 81x30 cm € 59,95 3,3 kg Tot 100 kg
Deryan Luxe XL 90x30 cm € 59,95 niet bekend 220 kg
Aldi 82x29,5 cm €39,95 13 40 kg
Jindl 83x30 cm € 79 3 150 kg
LOEF WAVE original 93x30 cm € 59,95 5 kg niet bekend

Een aantal balansborden wil ik hier even uitlichten:

 

Wobbel

Wobbel is het meest bekende merk van balansborden. De kwaliteit is goed en het is een duurzaam product. Het is een van de duurste merken, maar ook tweedehands zijn vaak nog prima balansborden van dit merk te vinden. De balansborden van Wobbel zijn verkrijgbaar in drie formaten. (En er is nog een ronde variant, die we in dit overzicht buiten beschouwing hebben gelaten)

 

We Rock Rockerboard

De balansborden van We Rock Rockerboard zijn qua formaat een slag groter dan de Wobbel original. Het grootste verschil is verder dat deze balansborden voorzien zijn van een getrapte rand. Door deze rand is de kans dat er vingers onder het bord komen aanzienlijk minder.

 

Aldi

Het Aldi balansbord valt (negatief) op omdat het draagvermogen maar 40 kg is en het bord zelf behoorlijk zwaar is. Kinderen zullen het hierdoor ook niet snel zelf verplaatsen wat niet bevorderlijk is voor hun eigen spel. Dit balansbord zou ik niet direct aanraden.

 

Wobbel starter en We Rock mini

Deze balansborden zijn kleiner en lichter van formaat en speciaal kinderen vanaf ongeveer 1 jaar. Het draagvermogen is groot en er kan dus ook lang mee gespeeld worden. Om op te liggen zullen deze borden wel snel ‘te klein’ zijn, maar er zijn natuurlijk nog veel meer speelmogelijkheden.

 

‘Best of the rest’

Ik zou zeggen dat het bord van Deryan Luxe XL ‘the best of the rest’ is. Een goed draagvermogen, mooi formaat en een gemiddelde prijs. Kies hierbij wel voor de houtvariant, want van het geverfde bord laten de stukjes verf al snel los.

Let er bij deze varianten overigens ook op of er vilt op het bord bevestigd is (of kan worden). Dit vermindert de kans op krassen aanzienlijk en maakt de levensduur van het bord (en je vloer) een stuk langer.

 

Curve

Over de exacte curves van de borden zijn weinig gegevens bekend. Het is wel zichtbaar dat sommige borden een scherpere ronding hebben dan anderen. Wat is het effect hiervan?

Een balansbord met een scherpere ronding heeft minder contact met de grond. Het gevolg hiervan is dat het balansbord minder stabiel is en het balanceren op het balansbord moeilijker is. Het één is niet beter dan het ander, maar bij een jonger kind is over het algemeen iets meer stabiliteit gewenst.

 

Accessoires

Wobbel is ook de eerste geweest die matrasjes en hoofdkussens op de markt heeft gebracht om van je balansbord een lekkere loungeplek te maken. Deze matrasjes zijn geschikt voor Wobbel starter, Wobbel original / pro en Wobbel XL. Ben je op zoek naar een matrasje voor een balansbord in een andere maat of een stof naar keuze? Dan kan je daarvoor terecht bij SusieQ Handmade. Wij maken matrasjes op elke gewenste maat in een stof naar jouw keuze.  

 

Klik hier om naar de webshop van SusieQ Handmade te gaan.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.