Sensorische speelzakjes

De pittenzakken waar je vroeger in de gymles mee speelde zijn weer helemaal terug! Maar waar ze destijds alleen gebruikt werden om mee te gooien, worden de speelzakjes nu al gebruikt bij veel jongere kinderen en zelfs baby’s. In dit blog ga ik verder in op de verschillende spelmogelijkheden en waarom sensorische zakjes zelfs al voor baby’s geschikt zijn. Ik gebruik de termen speelzakjes, sensorische zakjes en sensory bags door elkaar. Het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde product.

 

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen wil je natuurlijk het beste voor je kindje. Maar in het grote aanbod van speelgoed is het soms lastig te bepalen van welk speelgoed je het langste plezier hebt. Het is daarom goed om te kijken naar duurzaam speelgoed, speelgoed dat met je kindje mee groeit en hem of haar geeft wat nodig is voor de ontwikkeling.

 

Baby’s

Als baby’s worden geboren is het zicht nog heel beperkt. Ze zien vooral grote contrasten (zwart en wit) en zijn geïnteresseerd in ronde vormen. Dat is ook de reden dat onze babyset speelzakjes in zwart/wit wordt gemaakt. Leg eens het zakje met witte stippen in de box en je zal merken dat je kindje er geconcentreerd naar kijkt.

Vanaf een maand of drie (gemiddeld) beginnen baby’s te grijpen en kleine dingen vast te houden. Alle zakjes in de babyset zijn gevuld met lichte, babyvriendelijke materialen. Bied als eerste een zakje met fiberfill (kussenvulling) aan. Deze zijn het lichtst en kunnen het makkelijkst vastgehouden worden. Als dit goed gaat kan je wisselen naar een zakje met rammelaar of een knispervulling. Ook de buitenzakjes zijn allemaal verschillend en geven je kind de mogelijkheid om verschillende texturen te voelen. Uiteraard wordt er ook regelmatig aan de zakjes geproefd omdat baby’s niet alleen met hun handen, maar ook met hun mond ontdekken. Dit is met onze zakjes geen enkel probleem, omdat ze wasbaar zijn. Ik kom er verder in dit blog op terug hoe je de speelzakjes kan wassen.

 

Zintuigen ontdekken

Naast het voelen van de texturen en het zien van interessante patronen worden ook de andere zintuigen geprikkeld. De kersenpitten hebben een herkenbare geur en maken een leuk geluid. Ook de rammelaar en de knispervulling geven een leuk geluid wat je kindje interessant zal vinden.  

Als je kindje ouder wordt leert het steeds meer vaardigheden: kruipen, zitten, staan en lopen. Daarna komt gooien, vangen, bouwen, dingen verstoppen, kleuren herkennen en tellen. Bij al deze vaardigheden zijn de speelzakjes steeds opnieuw te gebruiken.

Peuter

Heb je een peuter in huis, dan heb je je handen vol. Want peuters willen de wereld ontdekken en bewegen. Klimmen, klauteren, gooien en vangen. Mooie bouwwerken maken – en weer laten instorten. De wereld van je peuter is een grote ontdekkingstocht.

Ook in deze fase heeft je kind veel plezier van de sensorische zakjes. Hoe hoog kan je ermee bouwen? En kan je er dan ook nog blokjes op zetten? Natuurlijk is het ook fijn om met de zakjes te gooien, want ze blijven liggen waar je ze gooit en rollen niet weg zoals een bal wel doet.

Gebruik de zakjes om mee te tellen, of om kleuren te leren. Hiervoor is de set ‘color’ erg geschikt. Een set van vijf verschillende kleuren om de basis mee te leren.

Een overzicht van mogelijkheden
Kijken
Voelen (vasthouden / friemelen)
Ruiken
Horen
Proeven
Grijpen
Gooien
Vangen
Bouwen
Verstoppen
Tellen
Kleurherkenning
Ontdekkend leren: gewichten & temperaturen
Jongleren
Warmte- en koelfunctie

Kleuter (en ouder)

Met een kleuter in huis kan je de spelletjes uitdagender maken. Gooien en vangen blijft favoriet. Maak met schilderstape vakken op de vloer en probeer daar in te gooien. Zet kegels of plastic bekers neer en probeer die om te gooien.

Ook zijn de zakjes leuk om onderzoekend te leren. Gebruik de zakjes om het verschil in gewicht te leren. Leg ze op volgorde van licht naar zwaar en ontdek dat je met een licht zakje minder ver kan gooien. Wissel de buitenzakjes en vullingen ook eens om, zodat ze weer opnieuw kunnen voelen welk zakje het zwaarst is.

De speelzakjes kunnen ook gebruikt worden in een thema over temperatuur. De rijst- en kersenpitzakjes kan je zowel koelen in de vriezer als verwarmen in de magnetron. Laat je kind voelen welk zakje het warmst is.  

Friemelt je kind graag? Geef ze dan een zakje in de handen terwijl ze bijvoorbeeld tv kijken. Voor sommige kinderen is dit een manier om prikkels te verwerken. Voor nog oudere kinderen zijn de zakjes ook leuk om te leren jongleren. Begin met twee zakjes en neem er steeds een zakje bij om het moeilijker te maken.

 

Nog niet overtuigd? Stop op een koude winterdag een verwarmd rijstzakje in je jaszak. Of laat je kind juist op een hete zomerdag spelen met zakjes die in de vriezer hebben gelegen.

Sensorische zakjes wassen

Zoals met elk speelgoed is het fijn als je deze zo af en toe goed schoon kan maken. Zeker voor babyspeelgoed is hygiëne erg belangrijk omdat het speelgoed vaak ook met de mond wordt ontdekt. Op veel sites lees je dat de zakjes inclusief vulling gewassen kunnen worden, maar in praktijk blijkt het lastig de zakjes goed droog te krijgen met het risico dat er schimmel in de zakjes ontstaat.

De speelzakjes van SusieQ Handmade bestaan uit een gevuld binnenzakje en een los buitenzakje. Het buitenzakje sluit met kindvriendelijk zacht klittenband en kan keer op keer in de wasmachine gewassen worden.

 

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@susieqdesign.nl of via het contactformulier op deze website.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.